Ordinul Arhitectilor - OAR Dunarea de Jos

Instrumente
Va aflati aici Home » OAR Dunarea de Jos » Concursuri
Duminică, 19 Aug 2018

Concursuri

Orasul posibil - episodul Galati 2050

Email Imprimare PDF

Are orașul românesc un viitor? Cum arată orașul viitorului?
Concurs de invenții urbane: Orașul posibil - episodul Galați 2050

Site-ul concursului www.plusminusgalati.wordpress.com

OAR filiala Dunărea de Jos și Asociația Plusminus lansează un concurs national de idei, organizat în două faze și intitulat ORAȘUL POSIBIL – EPISODUL GALAȚI 2050.
Orașul posibil se găsește la granița dintre real și imaginar, într-un teritoriu al experimentului, prin testarea de invenții urbane. Orașul posibil lansează la nivel național o platformă pentru noi abordări capabile de a structura și modela transformările urbane actuale, cu metode și soluții diferite de cele practicate până în
prezent. În cadrul acestei platforme orașul Galați a fost ales ca și studiu de caz. Situația actuală a Galațiului oferă oportunitatea schițării unor noi viziuni urbane evaluând valorile culturale sau modelele de gândire și acțiune existente.
Proiectele elaborate în cadrul concursului trebuie să dea un impuls pentru o dezbatere pe tema abordată de fiecare participant și mai puțin să ofere propuneri exhaustive. Proiectele pot să îmbine elemente concrete și elemente utopice, care vor urmări transformări culturale, sociale, economice, spațiale, structurale
pe teritoriul orașului. Accentul va fi pus pe proces prin explicarea mijloacelor și instrumentelor folosite.
Chestionând metodele și abordarea practicii curente de urbanism, scopul concursului este de a introduce inovația și creativitatea ca și alternativă în demersul de lucru cu orașul românesc.


Condiții de participare
Concursul este deschis tuturor specialiștilor până în 35 ani (arhitecți, urbaniști, designeri, artiști, sociologi, antropologi, etc.), în mod individual sau în echipe, cu desemnarea unui coordonator de proiect, absolvent de studii superioare.

Procedura de concurs
Faza 1. Aplicația va conține ideea proiectului:
- 1 planșă format 29,7x84cm (concretizarea grafică a ideii);
- 1 pagină A4 (text cu explicitarea temei abordate, scopul intervenției, descrierea și evaluarea ei).
Alături de proiect se va preda declarația pentru drepturile de autor și folosință a materialului și declarația de participare. Anonimatul proiectelor va fi asigurat prin marcarea, în partea dreaptă sus a documentelor, a unui număr format din 6 caractere.
Aplicațiile se trimit până la data de 1 aprilie 2011. Predarea se face pe e-mail:
Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza . În baza aplicațiilor, juriul va alege 10 proiecte care vor fi continuate în faza a doua. Atribuțiile juriul se încheie în această fază.
Faza 2. Proiectul va conține ideea de proiect, dezvoltată și prezentată în detaliu pe:
- 1 planșă format A1 (o imagine reprezentativă);
- 1 caiet A5 de maxim 20 pagini (care să explice demersul proiectului);
- o prezentare în format multimedia (la alegere ppt, film, foto, etc).
Planșele vor continua sa aibă marcat în partea dreapta sus numărul de înregistrare.
Proiectele se trimit până la data de 24 mai 2011. Predarea se face pe e-mail:
Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza . Odată predate propunerile finale, va fi organizată o expoziție cu vot public, care va asigura implicarea locuitorilor din Galați în proiect. La final, într-un interval de 3 zile, finaliștii vor avea ocazia să-și prezinte și să discute propunerile în cadrul unui Eveniment la care vor fi prezenți și reprezentanții administrației locale (membri ai Consiliului Local, Consiliului Județean, city manager, etc) și în cadrul unor evenimente media (apariții tv și/sau radio).

REZUMAT REGULAMENT DE ORGANIZARE ȘI FUNCȚIONARE CONCURS / 1
Juriul
Componența juriului care va analiza soluțiile concursului și va decide care dintre ele vor fi premiate și continuate în faza 2 este următoarea:
- Șerban Popescu - Criveanu, arhitect urbanist
- Dan Dinoiu, arhitect
- Cristian Movilă, fotoreporter
- un reprezentant al administrației locale Galați
De asemenea juriul va stabili 3-5 categorii în care se încadrează proiectele. Pe baza acestora se va organiza votul public.

Câștigul concursului
Zbor cu elicopterul deasupra regiunii Galați.
Vizitarea unor zone de interes greu accesibile (platforma combinat, port).
Accesul la Evenimentul de la Galați, prin asigurarea tuturor cheltuielilor de participare. În urma votului public, care va încheia concursul, se vor acorda premii care se vor anunta ulterior.
* Grupul de câștigători reprezintă grupul alcătuit din coordonatorii celor 10 proiecte. La evenimente pot fi prezenți și alți membri ai echipelor câștigătoare cu asigurarea cheltuielilor.
Documentație de concurs
Documentația de concurs este pusă la dispoziția concurenților sub formă electronică și se poate descărca de la adresa de internet www.plusminusgalati.wordpress.com.

Alte informatii
www.plusminusgalati.wordpress.com
Coordonatori de proiect: Elena Stoian, Mirela Nițu, Marius Mitran.
Proiect finanțat din Taxa Timbrul Arhitecturii, 2010.